'Als er 1 sector is die innoveert, is het wel de agrarische'
Sectormanagers Achmea Agro Melissa, Erik en Bart
Door de recente aandacht voor de stikstofproblematiek, de energiecrisis en de klimaatverandering lijkt het alsof de agrarische sector ‘ineens’ stevig in beweging is. Bij Achmea Agro in Leiden weten ze wel beter. Want als er 1 sector is die innoveert, is het deze wel. Samen met de advieskantoren helpt Achmea Agro ondernemers bij hun bestaande en nieuwe risico’s. Ze helpt deze inzichtelijk maken, ondersteunt met advies over preventiemaatregelen. En voorziet met de BedrijfActiefPolis Agrarisch in een eigentijdse verzekeringsoplossing.
De land- en tuinbouw in Nederland is te verdelen in 3 sectoren: de veehouderij, de glastuinbouw en open teelten. Sectormanagers Melissa van de Kam (veehouderij), Bart Stengs (glastuinbouw) en Erik van Ophoven (open teelt) brengen de ontwikkelingen in de branche samen bij Achmea Agro. Daar horen ook de uitdagingen bij die ondernemers in deze sector elke dag tegenkomen als ze werken aan hun toekomst. Recente voorbeelden: energie en winterweer in de glastuinbouw, stikstof in de veehouderij, digitalisering van productieprocessen, verduurzaming, cyberweerbaarheid en nog veel meer. Achmea Agro stimuleert en faciliteert de sector en haar ondernemers zodat zij met vertrouwen de toekomst tegemoet gaan. Bart: “Dat doen we niet alleen, maar samen met onze adviseurs en partijen in de sector.”
Innovaties bieden kansen en soms ook extra risico’s “We zien al jaren veel investeringen in automatisering, digitalisering, robotisering en elektrificatie”, vertelt Erik. ”Ondernemers willen vooruit. Zo lossen verdergaande digitalisering en robotisering de personeelstekorten deels op. Maar al die installaties en systemen moeten wel goed en veilig blijven werken.” Melissa: “Daar zijn we met elkaar alert op. Een hypermoderne koelinstallatie in de loods? Zonnepanelen op het dak van stal of kas? Dan neemt de kans op brand toe. Daar moet je je wel van bewust zijn.” Erik: “Nieuwe technieken, zoals GPS-systemen, maken het werk voor ondernemers makkelijker. Maar ook hier is een keerzijde. Ze zijn kostbaar dus diefstalgevoelig. Daarom helpen we ondernemers met deze inzichten én geven we tips om schade te voorkomen. Zo kunnen ze bewuste keuzes maken.” Achmea Agro werkt hierin graag samen met de adviseurs van de agrarische advieskantoren die gebruik maken van de kennis en expertise van Achmea Agro.
"Nieuwe technieken, zoals GPS-systemen, maken het werk voor ondernemers makkelijker. Maar ook hier is een keerzijde"
‘Onze risicodeskundigen kijken met ondernemers mee’ Bart geeft een voorbeeld: “Stel, een tomatenkweker wil een extra schermdoek in zijn kas om energie te besparen. Dat scherm wil hij liefst morgen al installeren. Des te sneller profiteert hij van het rendement. De vraag – en tegelijk het risico – is of de kas sterk genoeg is om het extra doek te dragen. Dan kan de adviseur van deze kweker onze risicodeskundigen of technisch specialisten vragen om mee te kijken. Misschien is het nodig om de benodigde sterkte van de kasconstructie opnieuw te laten berekenen. Is de kas niet sterk genoeg? Dan denken zij mee over oplossingen. Met preventie zetten we het klantbelang voorop.”
We werken samen aan risicobeheersing De kennis van Achmea Agro komt van jaren schadeafhandeling, schadeherstel en samenwerking met partijen in de sector. Die variëren van agrarische belangenbehartigers en bouwbedrijven tot installateurs en sectorraden met agrarische ondernemers. Deze kennis zet Achmea Agro in om schade te voorkomen en oplossingen te bieden rondom veilige stallen, kassen en loodsen. “En natuurlijk horen daar ook de klankbordgroepen bij met adviseurs van de agrarische advieskantoren. Door deze kennis te bundelen, houden we risico’s beheersbaar. En werken we samen aan de bedrijfscontinuïteit van de bedrijven”, aldus Melissa.
Met de BedrijfActiefPolis Agrarisch ontstaat ruimte voor het gesprek over preventie Melissa: “De BedrijfActiefPolis Agrarisch is een eenvoudige en duidelijke verzekering. Met 24 producten en zonder uitzonderingen biedt ze ondernemers een financieel vangnet als het toch misgaat. Ze zijn er goed mee verzekerd.” Groot pluspunt is de ruimte die met de BedrijfActiefPolis Agrarisch ontstaat voor het goede gesprek over schades voorkomen. “Deze oplossing is onderdeel van het totaalplaatje waarbij we klanten elke dag helpen met inzicht, preventie, oplossingen en een verzekering.”
‘Ook bij schade kunnen ondernemers op ons rekenen’ En áls er schade is? Bijvoorbeeld door een hevige winterstorm of een onverwachte wending in de energiecrisis? Of door brand of machinebreuk ? “Ook dan kunnen de agrarische ondernemer én zijn adviseur op ons rekenen”, knikt Bart. “De BedrijfActiefPolis Agrarisch biedt een brede dekking om schade te vergoeden. En wij zorgen voor deskundige hulp en begeleiding bij de afhandeling ervan. Daarbij houden we uiteraard rekening met gewassen en dieren. En hebben we aandacht voor het beperken van verdere schade. Soms schakelen we ons agrarische netwerk van bedrijven in. Denk aan herstelbedrijven of materialenleveranciers die gespecialiseerd zijn in de land- en tuinbouw. Alles om samen met de adviseur de ondernemer weer op gang te helpen. Zodat deze ’s nachts goed slaapt en zijn boterham kan blijven verdienen. Wat er ook gebeurt.”